שבט ה"מתרצים"

המציאות העסקית בארץ אף פעם לא הייתה פשוטה אך בשנים האחרונות בעלי עסקים רבים חשים שהיא בלתי אפשרית. החקיקה, נטל המיסים הכבדים ונטל מע"מ, התחרות הפנים ענפית בפרט והמצב הכלכלי בכלל, וזו רק רשימה חלקית מהכוחות שמקשים על כולנו לפתח את העסק שלנו ולהוביל אותו לצמיחה והתפתחות.

האמת שזה נכון, כי לכל אחד מהגורמים הללו השפעה לא מבוטלת על המגזר העסקי ובמיוחד על העסקים הקטנים הבינוניים שלהם אורך נשימה קצר יותר. מרבית בעלי העסקים שפגשתי השנה שטחו בפני את אותן הטענות ויותר מכל יכולתי לחוש את הרגשת חוסר האונים שהולכת ומתחזקת, הולכת ומייאשת. עסקים רבים נסגרים, אחרים בקושי שורדים. אולם, בין לבין גם פגשתי בעלי עסקים אחרים, כאלו שהמציאות הזו לא עצרה מבעדם, כאלו שהעסק שלהם צמח והתחזק, כאלו שיוזמים, מנסים וגם מצליחים.

אז מה מבדיל בין בעלי עסקים שמרגישים תקועים או שהעסק שלהם מתדרדר במורד התלול בדרך למטה ובין בעלי העסקים שצועדים במעלה התלול, לפעמים לאט מאוד אבל שהולכים ומתקדמים במעלה הדרך?

ישנם הרבה הבדלים שקשורים לכוח רצון, אמונה עצמית, יוזמה, אסרטיביות ועוד אבל לא באלו אני רוצה לעסוק. אני רוצה להאיר על נקודה אחת, נקודה שהיא המפתח להצלחה עסקית בעיניי.

בעלי העסקים מהקבוצה הראשונה נוטים להטיל את האחריות על מצב העסק שלהם בכל הגורמים שהם לא יכולים להשפיע עליהם, וככל שהעסק שלהם מתקשה יותר כך הם מוצאים את האשם בעוד גורמים כאלו ואחרים. לבעלי העסקים האלו אני קורא ה"מתרצים".

ה"מתרצים" מוצאים את כל הסיבות למה לא, למה אי אפשר להגדיל את המכירות, למה אין מספיק לקוחות, למה אי אפשר לגייס עובדים טובים, למה ולמה.

לעומתם, בעלי העסקים מהקבוצה השנייה, אלו הנוטים לקחת אחריות, אלו המסתכלים על המציאות בעין פקוחה ושואלים את עצמם, "למרות כל זה, איך אני יכול להשפיע על המציאות העסקית"? לבעלי עסקים אלו אני קורא ה"אחראים".

ה"אחראים" מחפשים את הסיבות לאיך כן, איך בכל זאת להגדיל את המכירות, איך למצוא את העובדים הטובים, איך להצליח למכור למרות שהמציאות סבוכה ומקשה.

שאלת האחריות האישית היא שאלה כבדה, הרי רובנו לא אוהבים להעמיס על עצמנו את האחריות לכל מה שלא עובד, לא בחיים שלנו וכמובן שלא בעסק שלנו. הרבה יותר קל להטיל את האשם על כל אותם הדברים שלדעתנו הם חלק מהמציאות ולנו אין יכולת להשפיע עליהם. הרי אם ישנם עוד עשרה עסקים זהים לעסק שלי הרי זה ברור שהעסק שלי לא יצליח. ואם העלו את המיסים הרי זה ברור שהביקוש למוצרים או לשירותים שאני מוכר יקטן.

"מה האחריות שלך למציאות שבה העסק שלך נמצא?"

רוב בעלי העסקים שאני פוגש ממש מתחלחלים לשמע השאלה הזו. אבל אם אשאל את עצמי, איך זה שלמרות שיש לי עוד עשרה מתחרים דווקא שניים מהם כן מצליחים על אף המצב ולמרות כל הסיבות, איך זה שעל חלק מהעסקים "הסיבות" לא עובדות ודווקא על העסק שלי הן עובדות, אז נתחיל לגלות שההשפעה שלנו הרבה יותר גדולה ממה שחשבנו על התנהלות העסקית שלנו ושהמצב אליו העסק הגיע הוא תוצאה ישירה של ההתנהלות שלנו, של ההחלטות שקיבלנו ושל המעשים שעשינו. לא נעים.

אז אפשר לכבס את המילים ואפשר לנסות לצבוע את הדברים בצבעים יותר רכים אבל איך שלא נהפוך את זה, לקיחת אחריות על למה שקורה בעסק שלנו היא הכוח הראשון שפועל לטובת העסק או לרעתו. אני מבין ויודע שלאף אחד לא ממש מתחשק לראות את עצמו, לראות ולהבין עד כמה גדולה האחריות האישית שלו על המקום העגום שאליו הגיע העסק שלו.

אם נמשיך בתליית האשם בדברים שאינם תלויים בנו הרי שלא נוביל את העסק שלנו לשום מקום מלבד להמשיך בתקיעות ובהידרדרות, אך אם נחליט לבדוק את שאלת האחריות זה יהיה מהלך ראשון וחיובי מאוד יציאה מהתקיעות ובתפנית של 180 מעלות מהמדרון למעלה.

לקיחת האחריות היא הבנה שיש לה שני חלקים:

  • ישנם גורמים שאינם בשליטה שלנו ושיש להם השפעה שלילית על המציאות שבה פועל העסקים שלנו – תחרות, מחירים, מיסים הם חלק מהגורמים האלו.
  • ישנם גורמים שהם באחריותנו, בשליטה שלנו, ושיש לנו יכולת לפעול באופן שתהיה להם השפעה חיובית על העסקים שלנו – מיקוד, קבלת החלטות, התמדה, ביצוע והרשימה עוד ארוכה.

הבחירה אם להשתייך לשבט "מתרצים" או לשבט ה"אחראים" היא הבחירה של כל אחד ואחת מאיתנו, ואם אנחנו רוצים שינוי, עלינו להפסיק להסתכל לצדדים, כי התשובות לא נמצאות שם, לא יעזור כלום, נצטרך להביט בראי, לראות את כל הקמטים וכל הפגמים שאנחנו לא אוהבים. לקבל אותם ולהבין איך אנחנו יכולים לפעול אחרת.

וכן, עובדה אחת שהמציאות העסקית מוכיחה מידי יום, בעולם העסקי שבט ה"מתרצים" הוא השבט החלש ושבט ה"אחראים" הוא השבט החזק.

 

ואם העולם העסקי ממש לא מדבר אליך…

יש לי חדשות גם בשבילך, השבטים האלו בכלל התפתחו מהעולם האישי שבו אנו חיים, כן הם קיימים ופעילים בעולמנו הפרטי ובלי להרגיש הם נמצאים בנינו וסביבנו עד שאפילו אנחנו חברים באחד מהשבטים אפילו בלי שבכלל שמנו לב.

 

אתם הבנתם את זה?

אז באיזה שבט אתם בוחרים להיות…

 

 

2 Responses to “שבט ה"מתרצים"”

    • יוסי א. - ירושלים

      לקח לי זמן להבין את הסיפור הזה אבל היום הדברים בהחלט נראים אחרת
      תודה דן.

      להגיב

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>